Omhoog of omlaag?

Als je de koersen van de Bitcoin in de gaten houdt kun je af en toe best wel inschatten of de koers omhoog of omlaag gaat. Ook zijn er genoeg informatiekanalen om te volgen en de adviezen van de 'experts' te volgen wanneer je Bitcoin wilt aankopen. Ikzelf ben niet zo'n expert, maar ik verdiep me wel in de mogelijkheden.

Er is niemand die excact kan voorspellen of de koers nu omhoog of omlaag gaat. Ook de experts kunnen dat niet, maar zij zijn wel in staat om op basis van de historie en herhaling van patronen in de koersen of op basis van geruchten en berichten hun kansen in te schatten. Dat probeer ik ook. Vaak is het een kwestie van dupliceren.

Dollar Cost Average methode

Dit is een methode die is ontstaan bij de handelaren in aandelen. Hoe werkt deze methode dan? Je koopt elke maand, om de twee weken of of elke week voor een een bepaalde hoeveelheid Euro's aan Bitcoin. Je gaat dus bijvoorbeeld voor € 100,- aan Bitcoin kopen op de 6de van de maand. Je kijkt hierbij niet naar wat de koers heeft gedaan in de afgelopen periode, nee je koopt gewoon altijd op exact dezelde dag tegen de dan geldende prijs.

Deze methode is zeer effectief. Want wanneer je twee jaar geleden hiermee gestart zou zijn dan had je nu € 2.400,- geinvesteerd en zou de waarde zijn toegenomen tot ongeveer € 3.400,- oftewel 42% in de plus. Was je 3 jaar geleden gestart dan waren deze cijfers € 3.600 en ongeveer € 5.125,-. Waar komen deze cijfers vandaan zul je je afvragen. Daar is een tool voor die je kunt vinden op de website dcaBTC. Ik heb in bovenstaand voorbeeld de dollars veranderd in Euro's. Probeer het zelf eens uit zou ik zeggen.

Voordelen van de DCA methode

Er zijn verschillende voordelen als je deze methode zou gebruiken. Welke voordelen zijn er zoal:

  • Er zijn geen grote investeringen noodzakelijk. Jij bepaalt wat je b.v.maandelijks kunt missen
  • Geen stress door koersen in de gaten te houden. Je koopt elke maand tegen de dan geldende prijs.

Als je voor deze methode kiest dan gaat het erom dat je je aan jouw plan houdt. Laat je niet verleiden om ruimschoots van je plan af te wijken als de koers in een keer gunstig is om te kopen, want in veel gevallen maak je dan een emotionele beslissing en dat pakt meestal niet goed uit. Ga in ieder gevaal nooit meer geld investeren, dan dat je portemonee aan kan.

Nu instappen?

Nu Bitcoin bijna op € 10.000 staat, worden beleggers opnieuw nieuwsgierig naar dit relatief nieuwe investeringsmiddel. Niet alleen investeerders ook de gewoone man/vrouw die ziet dat spaargeld verdampt op de bank toont meer en meer interesse in Bitcoin. Maar natuurlijk blijft de vraag: is dit een goed moment om te kopen?

Dat moet je zelf bepalen. In het verleden behaalde resultaten garanderen namelijk nooit toekomstige winsten of verliezen, maar het helpt altijd om te luisteren naar experts in het Bitcoin wereldje. Hier een aantal frapante uitspraken:

  • Sommige experts zoals Dr. Nouriel Robin zijn van mening zijn dat Bitcoin naar $ 0,- gaat, maar velen experts binnen de branche kijken daar anders tegenaan. Tom Lee van Fundstrat, een van Wall Street's belangrijkste bitcoin-experts, gelooft dat Bitcoin in 2022 $ 25.000 zou kunnen halen.
  • Tim Draper, een grote durfkapitalist uit Silicon Valley, is van mening dat Bitcoin tegen die tijd zelfs de $ 250.000 zou kunnen halen.
  • Cameron Winklevoss, een van de oprichters van de cryptocurrency exchange Gemini, gelooft dat Bitcoin de marktkapitalisatie van goud zal uitdagen en de komende 10 tot 20 jaar $ 320.000 zal bereiken.
  • En natuurlijk kan niemand over prijsvoorspellingen praten zonder de vermelding van John McAfee's weddenschap dat Bitcoin tegen 2021 $ 1.000.000 zal bereiken (anders eet hij zijn eigen ballen op).

Tot slot

De voordelen van de DCA-methode zijn niet alleen kapitaalgerelateerd. Door jouw bedrag aan Bitcoin gestaag te verhogen, kan het gemiddelde van de kosten per dollar dus ook de stress verminderen die gepaard gaan met het steeds maar volgen van de koersen en het juiste moment van aankoop te moeten bepalen. En als je denkt dat je voldoende winst hebt behaald, hoef je alleen maar te stoppen met deze manier van aankopen.

Ik ben geen financiel expert, dus zo is het bovenstaande ook niet bedoelt. Maar voor mijzelf werkt deze methode en ik koop ook nooit meer aan dan voor € 100,- per maand.