Wat is een Bitcoin wallet eigenlijk?

Ik spreek liever van een Crypto Wallet. Maar in de praktijk wordt vaak Bitcoin Wallet gebruikt. In een Crypto Wallet kun je digitale coins zoals de Bitcoin, Etherium, Stellar etc, etc in bewaren. Eigenlijk net als in een gewone portemonee.

Er zijn tal van opties voor crypto-wallet, variërend van: desktop, web (online), mobiel, hardware en zelfs papieren wallets. Ze verschillen op het gebied van beveiliging en gebruikersvoorkeuren.

Online wallet

Online wallets worden vooral gebruikt door mensen die zonder al te veel moeite bitcoins willen kopen. Je registreert je bijvoorbeeld bij BitMyMoney of Bitvavo, maakt een account aan en je hebt vanaf dat moment een online wallet. De meeste mensen die net beginnen met bitcoins en andere cryptocurrency gebruiken hoofdzakelijk een online wallet.
Online wallets worden vooral gebruikt om niet al te grote bedragen aan cryptocurrencies in te bewaren of te sturen naar andere systemen waar je met cryptocurrencies kunt betalen. Een online wallet loopt wel veel kans om gehackt te worden: de hackers kunnen jouw inlog-wachtwoord stelen, maar ook de dienst zelf kan natuurlijk worden gehackt. Daar moet je je zelf dus goed tegen beveiligen. Zorg dat je jouw wachtwoord voor inloggen regelmatig aanpast en dat je ook de 2FA beveiliging gebruikt als dat wordt aangeboden.

Offline wallets

Een offline wallet is er een die je hebt geïnstalleerd op je computer, mobile of tablet. Ook deze kunnen dus besmet raken met virussen e.d. dus ook hier moet je jouw beveiliging goed op orde brengen. Als je meer Bitcoins of andere coins wilt bewaren kun je dat beter op een offline wallet doen. Voor kleinere transactie gebruik je dan je online wallet.

Grofweg zijn er 3 soorten offline wallets, t.w.:

  • Desktopwallet
  • Mobile wallet
  • Hardware wallet

Desktop wallets
Dit zijn wallets die zoals de naam al aangeeft geïnstalleerd zijn op je computer of je laptop. Meestal is dit een gewoon computerprogramma. Zorg dat je een goede virusscanner en andere noodzakelijk beveiligingen gebruikt. De desktop wallet die ik gebruik is een een die je zowel op Window's als op Mac OSX kunt installeren.

Exodus bestaat nog niet zo lang, maar is zeer fraai vormgegeven en heeft een zeer eenvoudige structuur. Het bedrijf bestaat al sinds 2015 en ondersteund momenteel ruim 100 verschillende cryprocurrencies. Het mooie van Exodus is ook de mogelijkheid om dit te koppelen aan een Hardware wallet (zie verderop) van Tezor. Een combinatie van Exodus en Trezor is zeer veilig als je op zoek bent naar een complete en veilige desktop wallet voor het beheren van je bitcoin en alle andere cryptovaluta.

Er zijn ongetwijfeld nog tientallen, zonet honderden desktop wallets in omloop. Kijk welke bij jouw gevoel het beste past.

Mobile wallets
Een mobiele wallet kun je dus gebruiken op je mobiele apparaat zoals een smartphone of een tablet. Je installeert de app op je apparaat, maakt een wallet aan en kan er vervolgens bitcoins naartoe verzenden. Net als bij een desktop wallet dus.

Ikzelf gebruik ook de mobiele versie van Exodus omdat ik zodoende via beide systemen mijn cryptocurrencies kan beheren. De twee verschillende wallets kan ik dus synchroniseren.

En ook hier zijn talloze andere oplossingen te vinden. Maar ik prefereer de combinatie van desktop, mobile en hardware die ik via Exodus bereik.

Hardware wallets
De veiligste manier om jouw cryptocurencies te bewaren is via een zogenaamde hardware oplossing. Meestal is dit een USB-stick maar ook hier zijn weer verschillende oplossingen.

Ik heb gekozen voor de Trezor. Dit is een apparaatje die met een USB-kabel aan je desktop wordt gekoppeld. De software van de Trezor wordt door vele mensen als zeer stabiel en eenvoudig in gebruik genoemd. En zoals boven al aangegeven de Trezor werkt zeer goed samen met de desktop wallet van Exodus. Vandaar mijn keuze. Er zijn twee type Trezor sleutels te koop. De Trezor One en Model T. De laatste is de duurste maar ook meest geavanceerde. De beveiliging van de laatste gebeurt in de hardwaresleutel zelf.

Beveiliging

Bij zowel online als offline wallets dien je maatregelen nemen om jezelf te beschermen. De verschillende mogelijkheden die je kunt nemen zijn als volgt:

  • Schakel altijd als het mogelijk is de tweestapsverificatie (2FA) in. Dat betekent wel dat je na het inloggen nog een extra code moet invoeren. Deze code wordt meestal door een app op je smartphone gegenereerd. Veel gebruikt hiervoor is Google Authenticator. Bij zowel online als offline wallets is het belangrijk om deze extra beveiligingsmaatregel in te schakelen.
  • Wanneer je een wallet installeert krijg je vaak ook te maken met het aanmaken van beveiligingen om indien bij verlies, of het vergeten van de wachtwoorden je altijd dit kunt herstellen. Bewaar je herstelsleutel zorgvuldig. Met deze sleutel kun je dus weer toegang krijgen tot je bitcoin-wallet in het geval dat je hem per ongeluk verwijdert of verliest. Bij veel wallets wordt de herstelsleutel ook wel de 'seed' genoemd: dit een reeks willekeurige woorden. Zorg dat je deze herstelsleutel opm een veilige plaatst bewaart.
  • Maak gebruik van meerdere wallets. Ik ben voorstander van spreiding, zowel bij het gebruik van wallets alsook de verdienmodellen die ik doe. Dat verlaagt het risico dat al je bitcoins of inleg in een verdienmodel in één keer kwijtraakt, of dat je de toegang tot die ene bitcoin-wallet verliest. Er zijn geen limieten op het aantal bitcoin-wallets dat je mag gebruiken, dus maak hier gebruik van! Ook voor het mogelijk achterhalen van hoeveel cryptocurrencies je her en der hebt is het gebruik van meerdere oplossing handig.
  • Installeer altijd de updates, zowel voor jouw besturingssysteem van de computer, tablet of mobiel, maar ook de software van de bitcoin-wallet. Het installeren van updates zorgt ervoor dat digitale lekken worden gedicht.
  • Neem een virusscanner of iets dergelijks Op zowel Windows als Android loont het zeker om een virusscanner te gebruiken. Deze programma's detecteren en blokkeren malware, ook de varianten die bitcoin-wallets proberen te plunderen. Ik ben een Mac OSX gebruiker en ook daar heb ik de nodige maatregelen genomen.

Wil je echt helemaal veilig werken dan is het gebruik van VPN software aan te bevelen. Hierdoor wordt alle internet verkeer en communicatie heen en weer extra versleuteld. Doe zoals een bank, beveilig alles.