Wanneer je traditioneel geld wilt overschrijven heb je altijd een bank nodig. Deze bank zorgt er voor dat jouw geld, bijvoorbeeld de huur van je huis, naar de bank van de ontvanger, de verhuurder, wordt gestuurd.
Deze transacties zijn zo goed als openbaar. De bank weet als eerste precies hoe jouw geldstromen gaan. Ook een aantal overheidsinstantie kunnen deze gegevens makkelijk opvragen. Je bent sowieso verplicht om bij je belastingopgave je eindsaldo's van bankrekeningen op te geven. Ook hoeveel spaargeld je hebt etc., etc.

Bitcoin is volledig gedecentraliseerd. Dat wil zeggen dat deze virtuele munt niet gecontroleerd wordt door één centrale eenheid. De overheid of een bank kan zich bijvoorbeeld niet bemoeien met het virtuele monetaire beleid. Door dit gedecentraliseerde karakter ben je volledig onafhankelijk en kun je overal zonder tussenkomst van een bank met Bitcoin betalen.

Een van de redenen waarom mensen Bitcoin kopen, is omdat de waarde van Bitcoin in het verleden vaak enorm gestegen is, maar ook wel gedaald is. Je kunt best verdienen wanneer je Bitcoin aankoopt en verkoopt. Wanneer je duur hebt aangekocht, moet je uiteraard niet verkopen. Kopen doe je wanneer de koers laag is. Je zult dus altijd op de hoogte moeten zijn van de koersverschillen en wat er mee kan gebeuren.
Bitcoin is een globale munteenheid, die je overal ter wereld kunt gebruiken of verhandelen. Internationaal gezien heeft deze overal dezelfde waarde (kleine verschillen daargelaten).

Bitcoins overmaken

Bij een overschrijving met Bitcoin heb je geen Bank nodig. Je hebt alleen een account nodig bij een handelsplatform. Deze handelsplatformen zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving waar je veilig je bitcoin kan kopen met bijvoorbeeld iDEAL. Zo een handelsplatform heeft meestal ook een wallet waar je de aangekochte Bitcoins in kun bewaren. Ik heb eerder geschreven over welke platvormen of wallets en hoe je kunt kiezen welke bij jou zou passen. Daarvoor kun je hier verder lezen "Welke Bitcoin wallet past bij mij?"

Wanneer je een keuze hebt gemaakt welk platform je wilt gaan gebruiken, dan heb je na het aanmaken van jouw account ook een Bitcoin-adres. Dit adres is een cryptische omschrijving en ziet er vaak als volgt uit: 3HWR8dt5JU9X3AApVhjviZzBxYjcx6Y1iW voor Bitcoin (BTC) of als: 0x85FD47350e75f429A55a5dC0751E1f181A577E25 voor een Etherium adres. Etherium (ETH).

Privacy

Je privacy is overigens altijd van groot belang. Hoe zit dat dan met Bitcoin-transacties? De financiële transacties met bitcoin worden volledig in anonimiteit gedaan. Deze vorm van anonimiteit past heel goed in de huidige samenleving, waarin een groot deel van de mensen minder gecontroleerd wil worden.

Nadelen van Bitcoin

Zijn er ook nadelen te noemen? Ja natuurlijk. Een nadeel van Bitcoin is bijvoorbeeld dat de munteenheid afhankelijk is van de beschikbaarheid van internet. Zonder een werkende internetverbinding kun je helaas (nog) niet zoveel. Ook weet je nooit wat de waarde van Bitcoin gaat doen: naast snelle stijgingen kan de Bitcoin ook heel snel dalen in waarde. Het investeren in Bitcoin kan ook de nodige risico's met zich meebrengen. Je moet weten wat je doet. Lees zoveel mogelijk over Bitcoin en zorg dat je jezelf informeert.

Een van de programma's waarmee ik mijn eigen bank ben zie je hieronder staan.