Het Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) bestaat voornamelijk uit fysieke voorwerpen, zoals auto's, huishoudelijke apparaten en wearables, die met internet zijn verbonden en online gegevens kunnen verzenden.

Het Internet zoals we sinds 1993 kennen heeft al veel interessante ontwikkelingen op het gebied van communicatie opgeleverd. Over de hele wereld wordt het internet gebruikt om informatie te vinden, zaken te doen met andere bedrijven/mensen, te communiceren met gelijkgestemde via sociale media. Ook via onze mobiele telefoons wordt zeer veel data over het internet heen en weer gestuurd. Dat gebeurt allemaal via het draadloze mobiele netwerk.

Maar ook alledaagse apparaten zoals verwarmingssystemen, koelkasten, magnetrons, maar ook videobewakingsapparatuur, bewegings- en activiteitsmeters maken steeds vaker gebruik van het internet om verbinding te maken met andere apparaten en zo ontstaat het Internet of Things (IoT). Het Internet of Things groeit ontzettend snel en naar verwachting zullen in 2022 tussen de 50 en 95 miljard objecten deel uitmaken van dit netwerk. Van telecomapparatuur, bushokjes, intelligente armbanden, lantaarnpalen, fotolijstjes en speelgoed tot medische apparatuur, aardbevingssensoren, allemaal bezig om data uit te wisselen.

LoRaWan

Het Internet of things (IoT) heeft een vliegende start door kunnen maken door het gebruik van LoRaWAN. LoRa is een specificatie voor een telecomnetwerk en is geschikt voor langeafstandscommunicatie met weinig vermogen. Het is uitermate geschikt om data uit te wisselen. Met LoRa kunnen allerlei dingen met het internet praten zonder gebruik te hoeven maken van 3,4,5G of Wi-Fi. Het batterijverbruik is laag, het bereik is groot en de bandbreedte is beperkt.

Een goed voorbeeld van een LoRa-netwerk is The Things Network in Amsterdam. In de zomer van 2015 werd dit netwerk in anderhalve maand gerealiseerd door middel van crowd sourcing. Het netwerk bestaat uit tien zendmasten die op verschillende plaatsen in de hoofdstad staan opgesteld om zo een dekkend netwerk te krijgen. Het netwerk is opgezet door de gelijknamige organisatie. Zij willen ‘overvloedige dataconnectiviteit bieden voor het IoT, zodat applicaties en bedrijven kunnen floreren’.Belangrijk aan The Things Network is dat het een open netwerk is.

Een beter draadloos netwerk

Aangedreven door de Helium Blockchain, vertegenwoordigt "The People's Network" een aardverschuiving voor gedecentraliseerde draadloze infrastructuur. Met behulp van een Burn-and-Mint Equilibrium token model, maakt Helium gebruik van twee eenheden van uitwisseling: HNT en Data Credits.

HNT
HNT is een cryptocurrency die wordt verdiend wanneer Hotspots draadloze dekking bieden en apparaatgegevens dat valideren en over het netwerk verzenden.

Data Credits
Data Credits worden gebruikt door apparaten om gegevens te verzenden op het netwerk en voor de blockchain transactiekosten. Data Credits worden gecreëerd door het mijnen van HNT, zijn niet inwisselbaar, en gebonden aan een enkele gebruiker.

Zoals eerder geschreven ben ik ingestapt in het project "Helium Hotspots" en als je wat dieper in de materie daarvan wilt stappen is dit een bron van informatie die je beslist moet lezen.

Om ook mee te doen met dit project en een GRATIS hotspot aan te vragen lees je het beste even dit artikel op Klikmunt