Belastingdeskundige
Laat ik voorop stellen dat ik geen belastingdeskundige ben. Dat wat ik hieronder schrijf mag dan ook niet als deskundig advies worden beschouwd. Ik schrijf hieronder alleen op wat mij is uitgelegd door mijn belastingadviseur of wat ik op de website van de Belastingdienst heb gevonden. Het is uiteraard belangrijk dat je je zelf informeert.
Vermogen valt in Box 3
Op de site van de Belastingdienst valt het volgende te lezen "Cryptovaluta horen tot uw bezittingen in box 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform."
In Box 3 valt al het vermogen dat je bezit. Denk daarbij aan een tweede huis, spaargeld, aandelen en cryptovaluta. Tel alles bij elkaar op, trek je schulden daarvan af en als het bedrag hoger is dan € 50.000 dan geef je dat op in Box 3 bij de Belastingdienst.
Let op: Bij het invullen van deze waarde moet je de waarde van jouw bezittingen op 1 januari 2021 00.00 uur opgeven. Zit je daaronder dan hoef je niets op te geven.
Geef je het bewust niet op en zit je boven de drempel, dan fraudeer je en daar staat een behoorlijke boete op.
Ik handel in cryptovaluta en hoe zit het dan?
Dan ben je dus aan het werken. En dat geef je op als inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming. Maar ook hier moet je goed opletten. De handel in cryptovaluta kun je vergelijken met de handel in gewone valuta zoals de Japanse Yen of de Amerikaanse dollar. Je bent dan aan het beleggen en je speculeert op koerswinst. Je hoeft de opbrengst van de handel niet aan te geven.
Maar doe je naast de belegingsactiviteit extra arbeid uitvoeren en daarmee extra inkomsten verdienen, dan moet je die inkomsten wel aangeven. Je geeft deze inkomsten aan als inkomsten uit overig werk of als winst uit onderneming.
Het minen van cryptovaluta
Met het minen van cryptovaluta zijn hoge kosten gemoeid. Die kosten trek je af van de opbrengsten en wat overblijft zijn inkomsten uit overig werk of als winst uit onderneming. Vaak is dat niet zoveel maar het zijn toch inkomsten.
Europese regelgeving
Er is Europese regelgeving op komst waardoor de belastingdienst binnenkort ook kan zien hoeveel cryptovaluta jij in bezit hebt. Dus straks kun je al vanzelf zien op je digitale aangiftebiljet hoeveel cryptovaluta er bekend is bij de overheid, net zoals ze nu ook al kunnen zien welke bankrekeningen je hebt.
Hoeveel belasting moet je betalen over cryptovaluta?
Momenteel is er een dispuut betfreffende het rendement dat je behaald op je bezittingen. De Belastingdienst ging/gaat uit van een fictief rendement. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat het percentage dat door de Belastingdienst gehanteerd werd te hoogf was ten opzichte van het werkelijk behaald rendement. Het is dus lasting om precies te berekenen hoeveel belasting je over Box 3 moet betalen. De Belastingdienst geeft nu aan dat je de aangifte wel op de normale manier moet invullen, maar dat je pas na 1 juli je definitieve aanslag krijgt. Tenminste als je je aangifte formulier vóór 1 mei 2022 hebt ingestuurd.
Fiscale partner
Heb je een fiscale partner, dan kan het aantrekkelijk zijn om met je vermogen te schuiven. Dat mag net als met de aftrekposten. Voor fiscale partners geldt dat er een totaal heffingsvrij vermogen van € 100.000,- is. Stel dat de ene partner wel cryptovaluta bezit en de ander niet dan kun je daarmee schuiven en ze ondeling te verdelen zodat je onder het heffingsvrij vermogen blijft.
Nogmaals
Ik ben geen belastingdeskundigen of financieel adviseur. Ik ben een particulier die ook wel wat met cryptovaluta doet. Zit je op het randje voor wat betreft je heffingsvrije vermogen, en kom je erzelf niet goed uitm, ga dan altijd raadplegen bij een belasting adviseur of beter nog een fiscalist. Die behoren van de hoed en de rand te weten. Je kunt natuurlijk ook de belastingtelefoon bellen op 0800 - 0543 (gratis)
Het het is natuurlijk altijd zo dat je je gezond verstand moet gebruiken, ook bij het investeren in cryptovaluta. Het is niet altijd goud wat er blinkt. En als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.