Vergeten

En om eerlijk te zijn, ik was deze hele token vergeten. Meestal als je het over cryptocurrencies hebt dan gaat het om Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), e.d. Deze staan ook flink in de belangstelling, vandaar. De laatste tijd ben ik wel meer geïnteresseerd in Helium (HNT) vanwege de nieuwe wijzen van minen van deze token. Maar de Stacks (STX) was ik helemaal vergeten.

Wat is Blockstack en Stacks (STX)

Stacks (STX) (voorheen Blockstack) is een blockchain protocol en netwerk waarop ontwikkelaars smart contracten en gedecentraliseerde apps maken op de Bitcoin Blockchain. Hieronder een filmpje waarin Stacks (STX) wordt uitgelegd.

Stacks begon in 2013 als Blockstack als een PhD-project in de computerwetenschappen aan de Princetown Univerity. De oprichters, Muneeb Ali en Ryan Shea werkten samen aan het project en onderzochten hoe ze de huidige problemen met apps en websites, met name op het gebied van data, op zouden kunnen lossen.

Wat doet Stacks?

Het doel van Stacks (STX) is om het internet, zoals we dat nu kennen, te verbeteren. Daarom werkt het voormalige Blockstack met vele protocollen, waardoor gebruikers ook echt die gegarandeerde privacy krijgen. Door het gebruik van blockchain willen ze een alternatief voor gecentraliseerde servers en clouds bieden. Of, zoals ze zelf zeggen, ‘A better internet, built on Bitcoin’.

Stacks is dus een nieuwe architectuur voor het internet aan het bouwen. De fundamentele bouwstenen hiervan zijn decentralisatie, veiligheid en privacy. Hiermee hopen de oprichters het internet een eerlijke plek te maken voor alle gebruikers zonder dat ze uitgebaat, gemanipuleerd of in de gaten worden gehouden.

Stacks vs Bitcoin

Bitcoin is heer en meester in de crypto-industrie en dat zal niet zomaar veranderen. Bitcoin is een opslagmiddel voor geld, oftewel het nieuwe goud. Maar door extra lagen aan de Blockchain technologie toe te voegen is Bitcoin programmeerbaar. Het gebruik van het Lightning Network , slimme contracten breiden de mogelijkheden van Bitcon dus uit. Stacks maakt Bitcoin ook programmeerbaar. Ontwikkelaars kunnen met Stacks Smart contracts en ook Apps bovenop Bitcoin bouwen. Je kunt Stacks eigenlijk zien als een soort van Ethereum bovenop Bitcoin. Dit is dus een aanvulling bovenop het Bitcoin protocol, aangezien deze functionaliteiten niet in Bitcoin kunnen worden gebouwd, maar een extra laag nodig hebben.

Wat is Stacks token STX?

Stacks heeft al het goede van de Bitcoin blockchain, maar biedt daarbovenop dus nog iets extra's zonder de originele technologie teniet te doen. In 2017 toen de eerste STX-tokens op de markt kwamen was de waarde hiervan ongeveer $ 0,12 en in 2019 steeg dit naar $ 0,30. Momenteel is de waarde van een STX $ 2,- oftwel € 1,73 en nog steeds stijgend.

Het loont dus wel om eens mee te doen met een Airdrop, maar dan moet je deze niet vergeten. Of juist wel en dan kom je voor een leuke verrassing te staan.

Wil je meer weten over Stacks STX dan is dieze pagina van stacks.org zeer de moeite waard van het lezen.