Wat is het internet van de dingen IoT?

Het idee van het IoT is een wereldwijd netwerk te hebben waarop je elk apparaat kunt aansluiten. Het kan een heleboel extra functies bieden aan een verrassend aantal apparaten. Dat kan een broodrooster zijn, een hondenhalsband, gloeilampen, zo'n beetje alles wat je maar kunt bedenken. Hoewel het in de kern om elk apparaat gaat dat met het internet is verbonden, wordt het steeds vaker gebruikt om apparaten aan te duiden die met elkaar "praten".

Slimme apparaten die verbinding maken met een "hub" zoals Google Home of Amazon's Alexa vallen onder deze categorie. Deze producten zijn de meest herkenbare van de IoT-apparaten.

Er is nog veel discussie over de vraag of de meeste items überhaupt met het internet verbonden moeten zijn. Het roept nogal wat privacyzorgen op. Er verschijnen echter wel steeds meer producten en mensen met ideeën en de populariteit neemt gestaag toe.

Helium

Dit is waar Helium om de hoek komt kijken. Het project wil een wereldwijd, betrouwbaar en gedecentraliseerd netwerk creëren dat IoT-apparaten ondersteunt. Mobiele netwerken en openbare WiFi bieden al een kader voor het IoT, maar de problemen met hen zijn prijs en beschikbaarheid.

Helium heeft al partnerschappen in de landbouw, het milieu, de zorg voor huisdieren, het volgen van activa, en nog veel meer. Naarmate dit netwerk van partnerschappen groeit, zal de dienst krachtiger worden en in staat zijn om veel verschillende gebruikers te bedienen. Een overzicht van het huidige ondersteunde ecosysteem is hier te vinden.

Bewijs van dekking

De door de gemeenschap beheerde hotspots fungeren als de ruggengraat van het netwerk. Gemiddeld bestrijken ze meer dan 200x het gebied dat WiFi doet. Degenen die betrouwbare en eerlijke draadloze dekking bieden worden beloond met HNT via hun nieuwe Proof-of-Coverage mechanisme.

Hotspots worden opgezet door een geschikte miner aan te schaffen op de Helium website. Elke hotspot wordt door Helium getest om er zeker van te zijn dat hij volledig functioneel is op het netwerk. Er zijn een paar verschillende om uit te kiezen, elk met verschillende voordelen. Je kunt miners kopen voor binnen of buiten, afhankelijk van waar je het apparaat wilt bewaren. De gemiddelde prijs van een miner ligt rond de $400.

Beloningen kunnen variëren op basis van een paar verschillende variabelen. De grootste is die van andere miners binnen je bereik. Single miners kunnen alleen uitdagingen uitgeven en kunnen niet direct deelnemen aan Proof-of-Coverage. Als gevolg daarvan zullen ze nog steeds verdienen, maar op een langzamer tempo dan anderen zouden doen. De dekkingskaart biedt wat extra inzicht in potentiële verdiensten.

Proof-of-Coverage is een nieuw soort consensusmechanisme dat speciaal voor Helium is ontwikkeld. PoC verifieert dat hotspots de locatie vertegenwoordigen die ze beweren te zijn. PoC maakt gebruik van radiofrequenties die door miners worden geproduceerd om hen en andere deelnemers te valideren. Bij de uitdagingen op het netwerk zijn drie rollen betrokken:

  • Uitdager - Dit is de hotspot die de uitdaging creëert en uitgeeft. Dit gebeurt ongeveer eens in de 240 blokken.
  • Zender - Dit is het doelwit van de uitdaging. Het zendt uitdagingspakketten uit en vertrouwt erop dat andere knooppunten in de nabijheid getuige zijn.
  • Getuige - Deze hotspots zijn dicht bij de zender en bevestigen de geldigheid van de pakketten van de zender.

De rol die een hotspot tijdens elk tijdvak speelt, bepaalt hoeveel hij als beloning verdient. Dit brengt me terug naar de eerdere vermelding van enkele hotspots die minder verdienen. Alleen uitdagen verdient ongeveer 0,95% van de beschikbare beloningen. Getuigen daarentegen kunnen tot 21,24% verdienen. Het werkelijke beloningsbedrag kan ook variëren op basis van hoeveel een hotspot deelnam aan de PoC.

PoC biedt een energiezuinige manier om wat extra munten te verdienen en tegelijkertijd het netwerk te versterken. De meeste hotspots gebruiken slechts ongeveer 5W aan stroom, wat al aanzienlijk lager is dan een consumenten desktop zou gebruiken om een munt te delven. Het is vermeldenswaard dat de initiële investering aanzienlijk is. Maar de waarde van de munt (HNT) die op het moment van schrijven op $14 staat, kan zich vrij snel terugbetalen als u zich op een goede locatie bevindt.

Conclusie 

Het verdienpotentieel kan behoorlijk groot zijn als je op een goede locatie zit. Sommige van de gebieden met een hogere dichtheid die ik heb bekeken, laten beloningen zien van 5 HNT per dag, wat neerkomt op ongeveer $72 per dag. Dit alles maakt het een project om in de toekomst goed in de gaten te houden.

De roadmap voor 2021 van Helium biedt een hoop veranderingen aan het netwerk. Veranderingen aan Proof-of-Coverage, staking, de toevoeging van validators, updates aan de wallet, en een hoop achter de schermen upgrades zijn allemaal in de maak. Je kunt de volledige roadmap hier zien. Ik denk dat de toekomst veelbelovend is naarmate er meer adoptie komt in de wereld van IoT in het algemeen.

Dit artikel is vertaald met DeepL en het origineel is hier te vinden: CoinMonks